maandag 11 maart 2013


Sonny boy – Annejet van der Zijl
Verdiepingsopdracht

Motto  van het boek:

When there are grey skies
I don’t mind the grey skies
You make them blue, Sonny Boy

Friends may forsake me
Let them all forsake me
You pull me through, Sonny Boy

You’re sent from Heaven
And I know your worth
You’ve made a heaven
For me right here on earth

And then the angels grew lonely
Took you ‘cause they’re lonely
Now I’m lonely too, Sonny Boy

‘Sonny Boy’ uit de film The singing fool, gezongen door Al Jolson, 1928

Dit is het gedicht wat aan het begin van het boek staat.  Na het horen van dit nummer hebben Waldermar en Rika hun zoon Waldy de bijnaam sonny boy gegeven.
Rika en Waldermar hebben geen makkelijk leven samen. Rika heeft haar man verlaten en dat wordt haar niet in dank afgenomen. Ze mag haar kinderen maar heel af en toe zien en ze heeft totaal geen geld. Iedereen kijkt haar raar aan.
Waldemar is een Surinamer. In Suriname behoorde hij tot een rijke familie. Hij was iemand die de kans had om het in Nederland te maken. Hij gaat naar Nederland, maar wordt niet bepaald hartelijk ontvangen. In Nederland staat hij onderaan de ladder. Zijn in Suriname behaalde diploma’s zijn in Nederland ineens niks waard. Hij moet weer studeren.
Rika en Waldemar krijgen een realtie. Twee ‘minderheden’ uit de maatschappij krijgen samen een relatie. Hun status in de maatschappij wordt daar natuurlijk niet beter op. Ze moeten al hun zorgen samen oplossen. Rika en Waldemar blijven sterk en blijven voor zichzelf en voor elkaar opkomen. Uiteindelijk krijgen ze samen een zoontje. Waldy. Na aanleiding van het lied Sonny boy geven ze Waldy de bijnaam Sonny boy. Hij is het grootste lichtpunt in hun leven. Het stuk uit het lied hierboven verteld hun verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten